Uitvaartvereniging St. Barbara
Meestal zijn we met onze dagelijkse beslommeringen bezig. Aparte hoogtepunten zijn dikwijls de vakanties, het vieren van een feest, iets bijzonders meemaken, de geboorte van een kind en veel andere zaken.
Het leven kent ook zijn tol. Relaties kunnen ontwrichten, ziekte kan ons ten deel vallen, werk kan teleurstellend zijn, de opvoeding van de kinderen kan anders uitpakken dan we hadden gehoopt. Ieder van ons betaalt op zijn eigen wijze het levenspad.
Wat we veelal niet - dan wel onvoldoende - bespreken, is dat het leven ook eindigt. En we hebben hier allemaal mee te maken.
80 Jaar geleden was begraven een taak van samen doen. Familie, buren en vrienden zorgden voor een waardige verzorging en begeleiding van de overledene. Ook in Borne bestond deze traditie: het noaberschap zorgde voor vanzelfsprekendheid bij het overlijden van een goede bekende. En niet iedereen had evenveel middelen om op een waardige en respectvolle wijze de overledene naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. De basis voor de uitvaartverenigingen was gelegd. De idee hierachter was om een klein bedrag maandelijks te sparen, waardoor de aangeslotenen van een vereniging, ongeacht afkomst of inkomsten op een gelijke en waardige wijze begraven konden worden. Honderden van deze uitvaartverenigingen zijn zo ontstaan en bestaan nog steeds.
Deze solidariteitsgedachte vormt nog steeds de basis voor uitvaartvereniging St. Barbara. De vereniging, die zonder winstoogmerk haar taak vervult, telt ongeveer 3500 leden. Natuurlijk bieden professionele medewerk(st)ers de helpende hand wanneer melding wordt gemaakt van een overlijden.
En overlijden gaat meestal gepaard met grote emotie voor de directe nabestaanden. Een goede begeleiding en ondersteuning zijn dan zeer belangrijk, evenals een luisterend oor om de wensen van de overledene en de directe familie of nabestaanden waar te kunnen maken. Zorg op maat staat ook bij St. Barbara hoog in het vaandel.